Manastirea Sihastru (1748; biserica actuala, 1891)

Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel; Adormirea Maicii Domnului (paraclisul)

Acces: din Adjud 4 km N pe DN 2/E 85, apoi 5 km E pe DN 11 A; DL si DJ 252, 10,5 km SE trecand prin Homocea pana la Ploscuteni. Din Ploscuteni 3,5 km S

Stareta: stavrofora Maria Anghelinei,

Adresa: sat Ploscuteni, com. Homocea, 627179, jud. Vrancea

In padurile umbroase din sudul Ploscuțeniului de azi, avand o frumoasa panorama asupra raului Siret (la vest), la o distanța de mai puțin de 800 m de acesta, pe dealul dinspre rasarit, inainte de anul 1747, aici locuia un pustnic (sihastru) numit Sebastian. Se stabilise in singuratate, in preajma a doua izvoare, ce pot fi intalnite si azi, unul imediat in dreapta manastirii, iar un altul ceva mai sus, pe aceeasi parte. Acest pustnic, probabil renumit, din moment ce, hatmanul Sandu sendrea si soția sa, Sanda, in semn de mulțumire fața de acest pustnic tamaduitor (vindecarea hatmanului de o rana incurabila capatata la picior in urma unor lupte duse de acesta impotriva tatarilor, pe valea Siretului), inalța schitul si manastirea „Sihastru” in anul 1748.

Daramand biserica din lemn (1876) si schitul (aflate in ruina), Petrache sendrea, boier din Nicoresti (azi comuna in județul Galați), inalța o noua biserica manastirii la 1891, din caramida, stabilind-o pe temelie de beton.

Manastirea Sihastru din judetul Vrancea, satul Ploscuteni este ctitoria hatmanului Sendrea, din anul 1474. Dupa unii cercetatori insa, ar fi vorba de un hatman Sendrea din secolul al XVII-lea, care a ctitorit acel asezamant la 1748.

Intreaga manastire este dispusa astazi in forma traditionala, cu chilii de jur imprejurul bisericii, lasand insa libera numai partea estica, astfel incat credinciosii pot privi biserica in momentul in care se accede pe sub turnul clopotnita de acces.

Chiliile de pe partea sudica si cea nordica sunt dispuse aproximativ pe laturile unui trapez, distingandu-se ca si corpuri de cladire izolate si separate intre ele, avand rezolvare simpla – cu o prispa de lemn din care se accede in chilii sau grupari de chilii.

Corpul staretiei si casa veche arhiereasca se gasesc pe latura vestica si se disting ca volum si rezolvare arhitecturala de celelalte corpuri de chilii, iar in anii 1990, s-au facut lucrari de finisare la aceste corpuri ale manastirii.

Indeosebi staretia denota o rezolvare atat in fatada dinspre biserica, cat si in fatada opusa acesteia, care teoretic era orientata initial in afara manastirii, astazi inconjurata de livada si culturi cu diferite plantatii.

Contact

  • 0237272313
  • Sat Ploscuteni, com. Homocea, DJ252, 627179
Sari la conținut